Moldova

Non-State Actors and Local Authorities in Development

A new approach to poverty reduction in Moldova - combined efforts of NGOs and local authorities

Gustav Stresemann Institut e.V. – GSI – Accademia Europeană din Bonn

a fost fondată şi şi-a început activitatea în anul 1959.

Istoria GSI începe în anul 1951, odată cu fondarea Secretariatului Internaţional în problemele tineretului al Mişcării Europene, cu scopul stimulării tineretului Europei în participarea activă la crearea unei Europe democratice si paşnice. Secretariatele naţionale sunt deschise în toate statele democratice ale Europei de Vest.

În anul 1959 Secretariatul German devine o instituţie independentă de educaţie transnaţională şi cooperare europeană. Noul institut a primit denumirea de Gustav Stresemann Institut (GSI) în cinstea lui Gustav Stresemann, om de stat şi laureat al premiului Nobel.

În anul 1961 GSI s-a stabilit în cladire proprie cu toate comodităţile şi mijloacele de organizare a conferinţelor situată lânga Bergisch-Gladbach. Acest centru a fost extins pe parcursul anilor, devenind un important centru educaţional cu denumirea de Academia Europeană Lerbach.

În anul 1987 un nou centru de conferinţe a fost inaugurat în oraşul Bonn (www.gsi-bonn.de). Centrul educaţional de conferinţe european al GSI din Bonn este o instituţie independentă, necomercială, nepartinică, de educaţie politica. În această capacitate GSI fiind acreditat de landul North Rhine-Westphalia (NRW) organizeaza 1.600 de seminare anual cu participarea a 50.000 de reprezentanţi din toata lumea, constituind cea mai mare instituţie educaţională din North Rhine-Westphalia.

Scopul activităţii educaţionale a GSI este de a pregăti persoane în toate grupurile de vârstă competente în soluţionarea celor mai complexe probleme sociale ale secolului XXI prin intermediul unui spectru larg de programe de instruire, de a promova integrarea europeană si extinderea Comunităţii Europene şi cooperarea internaţională, de a uni oamenii de diferite niveluri profesionale, educaţionale şi sociale din Germania, Europa şi alte continente, de a iniţia schimbul constructiv de opinii şi dialoguri critice, de a intensifica formarea de opinii critice şi de a consolida simţul responsabilităţii.

În prezent programul educaţional al GSI include:

  • politicile europene
  • aprofundarea integrării europene: un sistem unic economic şi monetar
  • perspectivele unei politici de securitate europene comune, drepturile fundamentale ale UE
  • extinderea UE: premise de aderare la Uniune şi statele pretendente
  • rolul Europei în politica globala a secolului XXI
  • noile aspecte ale politicii şi cooperării internaţionale
  • programe de instruire pentru Forţele Militare Aeriene Germane, cu scopul pregătirii lor pentru misiunile internaţionale de pace în toată lumea şi seminare pentru colaboratorii OSCE si ONU în vederea pregătirii experţilor pentru misiunile în regiunile de conflict
  • politica de dezvoltare/politica Nord-Sud
  • cooperarea vest-sudica în domeniul managementului, dezvoltării, consolidarea autorităţilor locale si organizaţiilor societăţii civile
  • problemele sociale şi economice curente, cum ar fi schimbarea structurală, reforma prosperităţii statale, mass media, cooperarea multiculturală, ingineria genetică, migraţia etc.
  • legea şi politica
  • xenofobia, extremismul de dreapta şi violenţa
  • relaţiile umane bilaterale, în particular dintre tineri si adolescenţi
  • instruirea profesională si recalificarea
© Copyright 2009 / ngo-at-work.org moldova